Klanten waarderen ons met een 9.1 114 reviews Bekijk alle reviews

Een driegangen-Kerstmenu uit de (stoom)oven

De Kerstdagen staan voor de deur: tijd om een klassiek en luxe kerstmenu met u te delen. Als voorgerecht ‘serveren’ we een heerlijke winterse salade met geitenkaas en sinaasappelvinaigrette. Het hoofdgerecht is een gebraden dorade op een kruidenrisotto met geglaceerde kerstomaatjes. Als nagerecht zetten we gevaarlijk lekkere lavacakjes met pinda’s ‘op tafel’. Het leuke van deze recepten? Ze komen van onze partners NEFF, BORA en ATAG én ze zijn allemaal te bereiden in de (combi-)stoomoven.

Voorgerecht: winterse salade met geitenkaas en sinaasappelvinaigrette van NEFF

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de salade:
  • 40 gram
    walnoten
  • 150 gram
    veldsla of slamix
  • 2
    gekookte bieten
  • 2
    vijgen
  • 1
    bloedsinaasappel
  • 1
    sinaasappel
  • De zaadjes van ½ granaatappel
Voor de dressing:
  • 4 el
    olijfolie
  • 2 el
    witte wijnazijn
  • Sinaasappelsap
  • 1
    theelepel honing
  • Zeezout
  • Versgemalen peper
Voor de geitenkaas:
  • 200 gram
    geitenkaas
  • 1 takje
    rozemarijn
  • 2 el
    honing

Bereiding

  1. Rooster de walnoten zonder olie in een pan. Hak ze grof en zet ze apart. Was de sla en draai deze droog. Snijd de bieten in reepjes en de vijgen in partjes.
  2. Schil de sinaasappels en fileer. Leg de sneetjes opzij. Pers het sap uit de rest van de sinaasappels, en meng dit met de olie, azijn en honing tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Verwarm de oven voor op 230 °C.
  4. Snijd de geitenkaas in plakken van 2 cm dik en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Pluk de rozemarijn van de takjes en hak fijn. Bestrijk de geitenkaas met honing en rozemarijn.
  5. Gratineer de geitenkaas ongeveer 5 minuten in de voorverwarmde oven (tweede rek van boven).
  6. Meng de salade met de dressing. Serveer op de borden met de gesneden sinaasappel, bieten, vijgen en geitenkaas. Bestrooi met walnoten en granaatappelpitjes en serveer.

Tip:

Voor een feestelijke kerstsfeer kunt u de salade serveren met toast in de vorm van een ster. Rooster hiervoor 4 sneetjes brood en snijd er sterren uit.

Hoofdgerecht: gebraden dorade op een kruidenrisotto met geglaceerde kerstomaatjes van BORA

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de kruidenrisotto
  • 75 g
    boter
  • 50 g
    kruiden van het seizoen (bijvoorbeeld daslook, basilicum, peterselie)
  • 2
    sjalotten
  • 2
    teentjes knoflook
  • 3
    el olijfolie
  • 250 g
    risottorijst
  • 100 g
    witte wijn
  • 750 g
    groentebouillon
  • 50 g
    Parmezaanse kaas (aan het stuk)
  • Zeezout
  • Versgemalen peper
Voor de gebakken dorade:
  • 12
    takjes tijm
  • 12
    takjes rozemarijn
  • 4
    dorades à 150 gram
  • Zeezout
  • Versgemalen peper
  • Versgemalen peper
  • 4
    el olijfolie
  • 300 gr
    kerstomaten (aan tros)
  • 3 el
    ruwe rietsuiker
Voor de afwerking:
  • 1
    citroen
  • Verse kruiden van het seizoen (naar smaak)

Bereiding

  1. Smelt de boter in een pan.
  2. Was de kruiden en schud ze droog, pluk de blaadjes en pureer ze met de vloeibare boter tot een fijne puree. Zet zo lang in de koelkast.
  3. Pel en snipper de sjalotten. Pel en snijd de knoflook en hak fijn. Doe de sjalotten en de knoflook met de olie in een stoombak en stoom ze circa 3 minuten in de oven op 100°C /100 % vochtigheid.
  4. Haal de schaal uit de oven en voeg de risottorijst, witte wijn en groentebouillon toe. Stoom de rijst 18 tot 20 minuten met dezelfde oveninstellingen als eerst, totdat de rijst zacht is.
  5. Rasp de Parmezaanse kaas en roer deze samen met de kruidenboter 2 minuten voordat de rijst gaar is door de risotto.
  6. Breng de risotto op smaak met zout en peper en houd het warm tot het tijd is om te serveren.
  7. Was de kruiden en schud ze droog. Was de dorades van binnen en buiten, dep ze droog en vul ze met rozemarijn en tijm - 3 takjes van elk.
  8. Snijd de visfilets op meerdere plekken van beide zijden voorzichtig in, op een afstand van 2 cm.
  9. Kruid de dorade van buiten met zout en peper. Leg de vis dan op een bakplaat en besprenkel royaal met olijfolie. Schuif de plaat in de stoomoven (200°C/-100 % vochtigheid) en bak de dorades 7 minuten.
  10. Was intussen de tomaten, wentel ze in de suiker en snijd ze in kleinere trosjes, maar verwijder de steeltjes niet.
  11. Draai na circa 7 minuten de dorades voorzichtig om, leg de tomaten ernaast en bak nog eens 7 minuten.
  12. Pers de citroen uit.
  13. Verdeel de risotto over de borden. Leg op elk bord een gebakken dorade met een paar tomaten, besprenkel met citroensap en garneer naar wens met verse kruiden.

Nagerecht: lavacakjes met pinda’s van ATAG

Ingrediënten voor 4 personen

  • 300 gram
    pure chocolade
  • 300 gram
    boter
  • 120 gram
    kristalsuiker
  • 6
    eieren
  • 105
    gram bloem
  • Poedersuiker
  • Zonnebloemolie of bakspray
  • Pinda's

Bereiding

  1. Stel de stoomoven in op stand combi-stoom 190 °C, stoomniveau 1.
  2. Smelt de chocolade, boter en suiker in een pan. Haal de pan van de kookplaat en laat het mengsel afkoelen.
  3. Roer één voor één de eieren door het beslag.
  4. Voeg de bloem toe en spatel het beslag goed door met een pannenlikker.
  5. Vet een muffin bakvorm in met zonnebloemolie of bakspray. Bestrooi de vormpjes met poedersuiker, zodat de binnenkant van de bakjes goed bedekt is.
  6. Vul de bakjes voor de helft met het beslag.
  7. Bak de cakejes 6 tot 8 minuten op stand combi-stoom niveau 1 op 190 °C af.
  8. Haal de cakejes direct uit het kommetje zodra deze uit de combi-stoomoven komen.
  9. Garneer met de pinda’s.
Fijne feestdagen!
Namens alle medewerkers van Keukenstudio Regio Oost wensen wij u goede Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2024. Op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag is onze keukenshowroom gesloten. Verder staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar - op donderdagavond is er koopavond. Graag tot ziens in Rijssen!

Blijf op de hoogte

Door u te abonneren op onze nieuwsbrief.
Waarom kiezen voor
Keukenstudio Regio Oost?
In onze keukenshowroom in Rijssen staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar. Zoekt u een keuken in landelijke stijl of een moderne keuken op maat? Een luxe design keuken of juist een betaalbare keuken? Onze specialisten vinden precies die keuken die u zoekt. En daarbij krijgt u altijd de beste kwaliteit.
Kom langs

in onze showroom

Keukenstudio Regio Oost
Molendijk-Noord 59
7461 JG Rijssen

© Keukenstudio Regio Oost. Website ontworpen door Gijs®.