Klanten waarderen ons met een 9.1 122 reviews Bekijk alle reviews

Verlichting in uw keuken: dit zijn uw mogelijkheden

24 juni 2020
Verlichting in uw keuken: dit zijn uw mogelijkheden

Het materiaal voor uw keukenwerkblad, de keukenapparatuur, de kleuren, de frontjes van de keukenkastjes, de afzuiging - eventueel geïntegreerd in het werkblad (van BORA): er zijn veel dingen waar u bij uw nieuwe keuken vrijwel meteen bij stilstaat. Verlichting is misschien wel het laatste waar u aan denkt bij de inrichting van de keuken. Maar de juiste verlichting (of het ontbreken ervan) kan van grote invloed zijn. Juist daarom wijden wij er deze blog aan.

Drie soorten verlichting voor in uw keuken

De lampen in uw keuken zijn onder te verdelen in drie soorten verlichting: algemene of centrale verlichting, werkverlichting en sfeerverlichting. Verderop in deze blog besteden we ook nog aandacht aan drie relatief nieuwe soorten sfeerverlichting voor in de keuken: ladeverlichting, plintverlichting en greeplijstverlichting.

Algemene of centrale verlichting

Met de algemene of centrale verlichting in de keuken bedoelen wij die mooie plafondlamp boven de eettafel, een grote inbouwspot of een prachtige hanglamp boven uw kookeiland. Dit soort lampen moeten voor een goede basisverlichting zorgen en moeten de complete ruimte verlichten. Ons advies? Kies voor relatief sterke lampen met voldoende lichtsterkte.

Werkverlichting

De werkplekken in uw keuken (lees: dat gedeelte van het keukenwerkblad waar u bijvoorbeeld groenten snijdt) moeten goed verlicht zijn. Immers, koken in het halfdonker is alles behalve prettig. Let er voor uw nieuwe keuken dan ook op dat u lampen kiest die voor goede werkverlichting zorgen, zoals inbouw LED-strips, wandplanken met verlichting of inbouwspots. Spots kunnen op meerdere plaatsen in de keuken gebruikt worden, bijvoorbeeld als plafondverlichting of onder bovenkasten of (waarover later meer) als sfeerverlichting in vitrinekasten. In onze keukenshowroom kunt u verschillende soorten werkverlichting in het echt bekijken, zodat u voor uw keuken de juiste keuze kunt maken.

Sfeerverlichting

Gedurende de dag brengt u flink wat tijd door in uw keuken, en niet alleen maar om eten te koken. Een kopje koffie zetten, een broodje smeren, een smoothie maken: ook dít doet u in uw keuken. Daarom is naast centrale verlichting en werkplekverlichting ook sfeerverlichting van belang. Daarmee zorgt u ervoor dat de keuken voor u een plek wordt waar u graag bent. Onder sfeerverlichting verstaan we bijvoorbeeld een mooie designlamp in de hoek of een elegante staande lamp met dimmer.

In the spotlight: ladeverlichting

Niet alleen is er licht nodig om prettig te kunnen koken, maar zoals gezegd geeft licht ook sfeer. De ontwerpers van keukenkasten hebben dat al lang begrepen: na de spotjes in de keukenkastjes kwam de verlichting in keukenlades. De nieuwste ontwikkeling gaat nog een stap verder: vanaf nu zien we ook verlichting in keukenlades, oftewel ladeverlichting. Deze verlichting is ingebouwd en werkt eigenlijk net als in een koelkast: de lampjes gaan branden als u een lade opentrekt. Doet u de lade dicht, dan gaan de lampjes ook weer uit.

In the spotlight: plintverlichting

Een andere relatief nieuwe vorm van sfeerverlichting in uw keuken is plintverlichting. U werkt uw (nieuwe) vloer dan af met een mooie plint met ingebouwde LED-verlichting. De plintverlichting is vooral bedoeld om een mooi effect te creëren, niet om veel licht te geven.

In the spotlight: greeplijstverlichting

Net als ladeverlichting en plintverlichting geeft ook een greeplijst met LED-verlichting uw keuken extra sfeer. Het is bovendien erg origineel om verlichting tussen uw lades en kasten aan te brengen. Doe er uw voordeel mee!

De verlichting in uw keuken bedienen

Tot slot willen wij u in deze blog iets meer vertellen over de nieuwe manieren om de verlichting in uw keuken te bedienen. Uw lampen doet u namelijk al lang niet meer alleen aan en uit met een lichtschakelaar. Ook dimmers, voicecommand, bediening via een app op uw smartphone of bediening via handgebaren is tegenwoordig mogelijk. Over dat laatste schreven we eerder ook al eens, in een blog over Jansen & De Bont. Dit Nederlandse merk maakt verlichtingsplanken die te bedienen zijn zonder deze aan te raken. De unieke bediening gebeurt door middel van handgebaren (gesture control). Heel bijzonder! Hoe dat precies werkt zit u in dit filmpje.

Advies over verlichting in uw (nieuwe) keuken

Wilt u meer weten over verlichting in uw (nieuwe) keuken? Kom gerust eens langs in onze keukenshowroom in Rijssen. Onze keukenadviseurs vertellen u er alles over en laten u ook direct verschillende mogelijkheden zien. Maak hier een afspraak.

Blijf op de hoogte

Door u te abonneren op onze nieuwsbrief.
Waarom kiezen voor
Keukenstudio Regio Oost?
In onze keukenshowroom in Rijssen staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar. Zoekt u een keuken in landelijke stijl of een moderne keuken op maat? Een luxe design keuken of juist een betaalbare keuken? Onze specialisten vinden precies die keuken die u zoekt. En daarbij krijgt u altijd de beste kwaliteit.
Service & contact
Bel ons: 0548 53 03 40
Mail ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kom langs

in onze showroom

Keukenstudio Regio Oost
Molendijk-Noord 59
7461 JG Rijssen

© Keukenstudio Regio Oost. Website ontworpen door Gijs®.