Tel: 0548 53 03 40 | Mail: [email protected]
In Nederland gaan we stap voor stap van het aardgas af. In sommige wijken blijft er misschien een gasnet met groen gas, maar veel huizen zullen in de toekomst gasloos worden. En ook op andere manieren wordt u haast gedwongen om uw huis te verduurzamen. Hoe kunt u dit in uw bestaande of nieuwe keuken ondervangen? Door te kiezen voor elektrisch koken - namelijk op een inductiekookplaat - een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan, de nieuwste mogelijkheden op het gebied van ventilatie én energiezuinige keukenapparatuur.
Het voordeel van koken op inductie, naast dat het een goed alternatief is voor een gasfornuis? Doordat deze kookplaat op stroom werkt, is hij erg zuinig in gebruik. Niet voor niets koken al steeds meer mensen op inductie. Bijna de helft van de verkochte kookplaten is inmiddels een inductiekookplaat. Bovendien is koken op inductie makkelijk én schoon. En het is ook veiliger dan gas, want de kookplaat zelf wordt niet zo heet en er is geen vlam waar u zich aan kunt branden. Ook goed om te weten: de inductiekookplaat verbruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten, zoals een keramische kookplaat. En hoewel er vergeleken met gas nu nog weinig verschil is in CO2-uitstoot, wint inductie het zeker van koken op gas aangezien stroom steeds duurzamer wordt.
Voor het aansluiten van een inductiekookplaat moet er vaak een extra elektrakabel naar de keuken worden getrokken, en in sommige gevallen zijn er extra groepen nodig in de meterkast. Is dat laatste bij u ook het geval? Onze tip: als u toch bezig bent, denk dan meteen na over een extra stroomgroep en stroomdraad voor eventuele zonnepanelen en warmtepomp. Zo bent u goed voorbereid op een duurzame toekomst.
Omdat koken op inductie zo in opkomst is, schreven wij hier al eerder over in blogs. In deze blog kunt u bijvoorbeeld lezen over een bijzondere kookplaat van Miele, namelijk een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging. In deze blog kunt u alles ontdekken over flexinductie, waarmee u uw pan waar u dat maar wilt op de kookplaat kunt zetten. En deze blog gaat zelfs in zijn geheel over de inductiekookplaat.
De tweede stap in het verduurzamen van uw keuken is het aanschaffen van een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan. Een dergelijke kraan, bijvoorbeeld van Quooker, scheelt veel in stroomverbruik. En wetende dat stroom de komende jaren in Nederland duurzamer wordt, zet u hiermee een belangrijke stap richting duurzaam wonen.
Ventileren in de keuken is belangrijk om vocht, verbrandingsgassen en kookluchtjes snel het huis uit te krijgen. Ook aan die ventilatie worden steeds hogere eisen gesteld. Een conventionele afzuigkap zuivert de lucht en blaast de warmte naar buiten. Hier gaat jaarlijks veel energie mee verloren. Een gezin met vier personen blaast jaarlijks al gauw voor 200 euro aan warme lucht naar buiten. Vanaf 2021 is daarom in nieuwbouwwoningen een recirculatiefilter in uw afzuigkap verplicht. Bij een recirculatiefilter wordt de kookdamp door de filter gezogen en geneutraliseerd. De geurloze en schone lucht wordt vervolgens weer de keuken ingeblazen. Er gaat dus geen warmte meer verloren.
De laatste stap in het verduurzamen van uw keuken is het aanschaffen van energiezuinige keukenapparatuur. Heeft u in uw (nieuwe) keuken bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of koelvriescombi nodig? Kies dan de meest energiezuinige: A+++. Deze gebruikt maar de helft van de energie van een vergelijkbare A+.
Bent u naar aanleiding van deze blog op zoek naar deskundig advies over het verduurzamen van uw (nieuwe) keuken? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs.