Klanten waarderen ons met een 9.1 42 reviews Bekijk alle reviews
  • keukenstudio-showroom-13
  • keukenstudio-showroom-05
  • moderne-keuken-001
  • design-keuken-002
  • keukenstudio-showroom-14
  • keukenstudio-showroom-01
  • keukenstudio-showroom-11
  • keukenstudio-showroom-03
  • keukenstudio-showroom-12
  • moderne-keuken-02
  • keukenstudio-showroom-02
  • moderne-keuken-05
  • landeijke-keuken-001
  • keukenstudio-showroom-04
  • keukenstudio-showroom-08
  • moderne-keuken-06
  • keukenstudio-showroom-10
  • moderne-keuken-04
  • landeijke-keuken-002
  • keukenstudio-showroom-09
  • landeijke-keuken-003
  • moderne-keuken-01
  • keukenstudio-showroom-06
  • landeijke-keuken-004
  • moderne-keuken-03
  • design-keuken-01
  • Home
  • Blog
  • Ultiem Kerstrecept: rosbief met kruiden en sjalotten in portsaus

Kerstrecept: rosbief met kruiden en sjalotten in portsaus

Of u nu een kippetje wilt klaarmaken of liever kiest voor een heerlijke biefstuk: een combinatie-bereiding van een teppanyaki plaat en een (combi-)stoomoven zorgt voor een super mals en sappig stukje vlees. En geloof ons: als u het eenmaal geprobeerd heeft, wilt u nooit meer iets anders.

Het idee is simpel: op de teppanyaki plaat schroeit u het vlees goed dicht, in de stoomoven gaart u het vlees vervolgens perfect gaar. Andersom kan overigens ook - dan gaart u het vlees eerst in de stoomoven en zorgt de teppanyaki plaat daarna voor een krokant laagje. In deze blog delen wij graag een ultiem vleesrecept met u, eerst bereid op de teppanyaki plaat en vervolgens gegaard in de stoomoven. Het recept is speciaal voor hun eigen kookboek bedacht door een chef-kok van onze partner Gaggenau. Zet u deze Kerst ook een heerlijke rosbief met kruiden en sjalotten in portsaus op tafel?

Ultiem Kerstrecept: rosbief met kruiden en sjalotten in portsaus

Benodigdheden

  • Combi-stoomoven met kerntemperatuurmeter
  • Teppanyaki plaat

Bereidingstijd

  • Bereidingstijd van het vlees: 70 minuten
  • Bereidingstijd van de sjalotten in portsaus: 2 uur

Ingrediënten voor 7 tot 8 personen

Ingrediënten voor het vlees
  • 1,3 kilo runderzijlende
  • Een half bosje bladpeterselie
  • 1 takje rozemarijn
  • Een half bosje tijm
  • Een half bosje bosje marjolein
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels walnootolie (of hazelnootolie)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • Zwarte peper
  • 3 theelepels grove mosterd
Ingrediënten voor de sjalotten in portsaus
  • 1 kilo sjalotten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 300 ml groentebouillon
  • 500 ml rode port
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • 2 theelepels lichte sojasaus
  • 2 theelepels worcestersaus

De bereiding

Bereiding van het vlees:

  1. Verwarm uw combi-stoomoven voor op 180 °C, met 60 procent stoom.
  2. Was de kruiden, dep de kruiden droog en verwijder alle steeltjes. Pel de knoflook.
  3. Pureer met de staafmixer alle kruiden samen met de knoflook, de mosterd, de olie, peper en zout glad.
  4. Schroei het vlees goed dicht op de teppanyaki plaat.
  5. Verdeel daarna het kruidenmengsel over het vlees. Leg het vlees in een dichte pan en zet deze in de oven, op de tweede richel van onder. Steek de kerntemperatuurmeter vanaf de zijkant in een middelmatig dikgedeelte van het vlees. Sluit de kerntemperatuurmeter aan en stel de vereiste kerntemperatuur in op 58 °C.
  6. Zodra de kerntemperatuur is bereikt schakelt de oven automatisch uit.
  7. Laat het vlees - afgedekt met aluminiumfolie - even rusten voordat u het aansnijdt.

Tip: u kunt het vlees gerust ’s ochtends al dichtschroeien en ’s avonds pas in de combi-stoomoven verder bereiden.

Bereiding van de sjalotten in portsaus:

  1. Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de sjalotten ongeschild toe aan het water en blancheer ze ten minste 1 minuut. De sjalotten kunnen nu (bijna) zonder tranen worden gepeld.
  2. Snijd de sjalotten afhankelijk van hun grootte in tweeën of in vieren. Bak ze in een klein beetje hete olie in een koekenpan op middelmatig hoog vuur en blijf roeren tot de sjalotten bruin beginnen te worden.
  3. Voeg de tomatenpuree en de balsamicoazijn toe en roer alles goed door.
  4. Voeg de bouillon en de port toe. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Laat het geheel op een laag vuur onafgedekt sudderen tot de sjalotten zacht zijn en het vocht is ingekookt. Dit duurt ongeveer 1,5 uur.
  6. Breng de sjalotten op smaak met sojasaus en worcestersaus.

Een combi-stoomoven en teppanyaki plaat aanschaffen?

Wilt u met Kerst dit heerlijke gerecht op tafel zetten, maar heeft u nog geen combi-stoomoven of een teppanyaki plaat? Kom dan langs in onze keukenshowroom in Rijssen, onze adviseurs helpen u graag.

Eet smakelijk!

Tags: Recepten, Keukenapparatuur

Heeft u een vraag?

Neem dan contact met ons op!

Vakantie!

Dit jaar gaan wij van maandag 29 juli tot en met zaterdag 10 augustus dicht. Wij wensen u een hele fijne vakantie toe! Vanaf maandag 12 augustus bent u weer van harte welkom in onze showroom!