Klanten waarderen ons met een 9.1 123 reviews Bekijk alle reviews

Tips en adviezen voor een ergonomische keuken

10 oktober 2023
Tips en adviezen voor een ergonomische keuken

Wanneer u denkt aan de keuken, wat komt er dan in u op? Waarschijnlijk denkt u aan heerlijke geuren, smakelijke gerechten en gezellige momenten met familie en vrienden. Maar denkt u ook aan ergonomie? Waarschijnlijk niet (meteen), want de keuken wordt vaker gezien als het gezellige hart van het huis dan als een efficiënte werkplek. Maar het is toch écht de plek waar u groenten snijdt, deeg kneedt en de afwas doet - oftewel: waar u aan het werk bent. Daarom is het van essentieel belang dat uw keuken ergonomisch is.

De ideale keukendriehoek

Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Door de keuken volledig af te stemmen op uw wensen, zorgt u dat uw lichaam niet onnodig wordt belast. Dat begint met de keukendriehoek: de afstand tussen de kookplaat, de gootsteen en de koelkast. Die afstand moet ideaal zijn voor úw situatie. Is de driehoek te groot, dan moet u erg veel bewegen tijdens het koken. Bij een te kleine driehoek heeft u juist te weinig bewegingsruimte - ook niet prettig.

Hoogte van het aanrechtblad

Natuurlijk is de hoogte van het aanrechtblad ook van belang. Als het aanrecht te laag is, kunt u last krijgen van rugpijn. Een te hoog werkblad kan juist extra spanning op uw schouders en armen veroorzaken. De optimale hoogte varieert per persoon en wordt bij Keukenstudio Regio Oost op maat ingemeten. Een richtlijn? Voor hobbykoks tot 1.70 meter is een keukenblad van 85 tot 90 cm hoog perfect. Bent u tussen 1.70 meter en 1.90 meter, dan raden we een aanrecht van 90 tot 95 cm hoog aan. En bent u langer dan 1.90 meter, dan is de ideale hoogte van het keukenblad 95 tot 100 cm. Natuurlijk kijken uw persoonlijke adviseur van Keukenstudio Regio Oost met zorg mee tijdens het bestellen van de keuken, zodat u een keuken krijgt met de voor ú optimale werkhoogte.

Keukenkasten op de juiste hoogte

Ook de kasten in uw keuken moeten passend zijn bij uw lengte, zodat u er gemakkelijk iets in kunt opbergen of iets uit kunt pakken. Ook hier letten wij op wanneer u bij ons in de showroom uw keuken komt uitzoeken. Is de keuken eenmaal bij u thuis gemonteerd, dan raden wij aan om de keukenkasten slim in te pakken. Zet producten en apparaten die u vaak gebruikt binnen handbereik. En zet zware voorwerpen zó neer dat u niet boven uw macht hoeft te tillen of onhandig hoeft te strekken.

Ergonomische keukenapparatuur

Wist u dat wij steeds vaker vaatwassers op werkhoogte plaatsen? Zo hoeft u niet te bukken om de vaatwasser in- of uit te pakken - wél zo prettig. Onder de afwasmachine blijft dan ruimte over voor bijvoorbeeld een grote lade. De inhoud van de koelkast overziet u goed als deze op ooghoogte is. Dat is ook meteen een goede hoogte voor uw rug. En ook uw inbouwoven(s) en/of -magnetron kunnen wij op een ergonomische hoogte plaatsen. Met een oven of magnetron op armhoogte - gemiddeld tussen de 100 en 140 cm hoog - kunt u hete producten er altijd veilig uit halen. Verder hebben steeds meer keukenapparaten ergonomische functies. Wat dacht u van een kraan met uittrekbare sproeier? En kent u de Slide&Hide® oven van NEFF al, waarvan de ovendeur tijdens het openen in zijn geheel onder de ovenruimte verdwijnt zodat u zich niet kunt branden?

De voordelen van een ergonomische keuken

Een ergonomische keuken maakt koken comfortabeler en plezieriger. U hoeft minder te bukken, strekken en lopen, waardoor u minder snel vermoeid raakt. Ook werkt u efficiënter, omdat u gemakkelijk bij alle benodigde ingrediënten en keukengerei kunt. En tot slot verkleint u met een ergonomisch ingerichte keuken het risico op ongelukken. De adviseurs van Keukenstudio Regio Oost adviseren u graag over wat voor ú de juiste keuzes zijn. Maak vrijblijvend een afspraak.

Blijf op de hoogte

Door u te abonneren op onze nieuwsbrief.
Waarom kiezen voor
Keukenstudio Regio Oost?
In onze keukenshowroom in Rijssen staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar. Zoekt u een keuken in landelijke stijl of een moderne keuken op maat? Een luxe design keuken of juist een betaalbare keuken? Onze specialisten vinden precies die keuken die u zoekt. En daarbij krijgt u altijd de beste kwaliteit.
Service & contact
Bel ons: 0548 53 03 40
Mail ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kom langs

in onze showroom

Keukenstudio Regio Oost
Molendijk-Noord 59
7461 JG Rijssen

© Keukenstudio Regio Oost. Website ontworpen door Gijs®.