Klanten waarderen ons met een 9.1 124 reviews Bekijk alle reviews

23 tips om gemakkelijk energie te besparen in uw keuken

06 december 2022
23 tips om gemakkelijk energie te besparen in uw keuken

In veel huishoudens wordt in de keuken de meeste energie verbruikt. Niet vreemd ook, gezien alle apparatuur die hier staat. Een koelkast of koelvriescombinatie, een (combi-)oven of magnetron, een vaatwasser… om lekker te kunnen koken met verse producten zijn dit soort apparaten onmisbaar. Wilt u met de hoge energieprijzen het energieverbruik in uw keuken eens goed onder de loep nemen? Dan is dit dé blog voor u.

Energie besparen met uw kookplaat

Kookt u nu nog op gas of keramisch, vervang uw kookplaat dan door een inductiekookplaat. Koken op een inductieplaat is namelijk de zuinigste optie voor elektrisch koken: u verbruikt maar liefst 20% minder stroom dan met een keramische kookplaat. Omdat magnetische velden in de kookplaat zorgen dat de hitte rechtstreeks naar de pan wordt overgedragen en de kookplaat verder niet verhit wordt, gaat er minder stroom verloren. Om het heel concreet te maken: een inductiekookplaat verbruikt gemiddeld 175 kWh per jaar, een keramische kookplaat 225 kWh per jaar. 

Een energiezuinige koelkast of koelvriescombinatie

Zoekt u een nieuwe koelkast of koelvriescombinatie? Let dan vooral op het stroomverbruik en kies voor een apparaat met een (donker)groen energielabel. Om u een indicatie te geven: volgens Milieu Centraal gebruikt een koelvriescombinatie met energielabel B ongeveer 120 kWh per jaar aan stroom, terwijl een model met label E 230 kWh verbruikt - bijna het dubbele dus. Dat scheelt toch 110 kWh per jaar. En met een koelkast met energielabel A bespaart u al snel nog eens 20% energie in vergelijking met een type met energielabel B.

Meer tips voor uw koelkast of koelvriescombinatie

Heeft u een energiezuinige koelkast of koelvriescombinatie (aangeschaft), dan kunt u het energieverbruik met deze tips nog verder naar beneden brengen:

  • Gaat u iets uit de vriezer eten? Leg dit dan de dag van tevoren in de koelkast om te ontdooien. De koelkast profiteert dan van de kou die vrijkomt, waardoor u extra energie bespaart.
  • Zet de koelkast op 4 graden. De vriezer hoeft nooit kouder dan -18 graden te staan.
  • Laat warm eten eerst afkoelen voordat u het als kliekje in de koelkast zet.
  • Zorg dat het in de koelkast of koelvriescombinatie zo koud mogelijk blijft. Laat de deur nooit te lang open staan, controleer regelmatig of de rubbers de deur nog goed afsluiten en zet de koelkast waterpas.
  • Een extra laagje ijs in uw vriezer - al is het maar heel klein - zorgt voor een stijgend energieverbruik. Ontdooi uw vriezer dus regelmatig of kies voor ‘no frost’.

Energie besparen met uw oven of magnetron

Voor zowel een (stoom)oven als magnetron geldt: kies een apparaat dat bij uw huishouden past. Hierbij geldt namelijk: hoe groter het apparaat, hoe meer energie het verbruikt. Kies dus liever voor een kleine oven of magnetron als dat voor uw gezinssamenstelling voldoende is. Een stoomoven is naast een energiezuinige ook een hele praktische keuze. U kunt meerdere ingrediënten op één plaat leggen en zo tegelijkertijd klaarmaken, bijvoorbeeld aardappels, vis en groente. Op een kookplaat heeft u voor diezelfde ingrediënten drie pitten of kookzones aanstaan. En verwacht u dat u de oven niet vaak gaat gebruiken? Dan is een combi-oven - een combinatie tussen een oven en een magnetron - een goede keuze.

Extra tips voor uw oven en magnetron

Niet alleen in de keuze, maar ook in het gebruik van uw oven of magnetron kunt u energie besparen. Wist u bijvoorbeeld dat voor het verwarmen van kleine porties de magnetron zuiniger is dan het fornuis of de oven? Verder delen wij graag deze tips met u:

  • Zet eten niet direct uit de koelkast of diepvries in de oven, maar laat het eerst op kamertemperatuur komen. Lukt dat niet meer? Gebruik dan een laag vermogen van de magnetron.
  • Voorverwarmen is meestal niet nodig - verleng simpelweg de baktijd met een paar minuten.
  • Bij uw oven is de heteluchtfunctie het meest energiezuinig.
  • Haal een bakplaat die u niet gebruikt uit de oven, zodat de lucht tijdens het bakken goed kan doorstromen.
  • Gerecht klaar? Gebruik dan de restwarmte in de oven om de borden voor te verwarmen.

Een energiezuinige kokendwaterkraan

Over een kokendwaterkraan doen verschillende verhalen de ronde. De een zegt dat deze kraan niet energiezuinig is, de ander zegt van wel. Een niet goed-geïsoleerde kokendwaterkraan verbruikt inderdaad meer energie dan een elektrische waterkoker of een fluitketel. Er is namelijk altijd standby-verbruik voor het op temperatuur houden van het warme water in de boiler. Maar… bij goed geïsoleerde modellen is dat veel minder! Vraag bij de aanschaf van een kokendwaterkraan dus altijd naar de isolatie, zodat u de meest energiezuinige variant kunt kiezen. Kies bovendien een kraan die ook ‘gewoon’ warm water geeft, dus een combi-kokendwaterkraan. Dit is een zuiniger alternatief voor een elektrische boiler die ver buiten de keuken is geïnstalleerd, of voor een cv-ketel ver weg staat van de kraan. En vergeet niet: met een waterkoker kookt u vaak meer water dan nodig, terwijl u met een kokendwaterkraan precies de hoeveelheid water tapt die u nodig heeft. Zo verspilt u dus niet langer onnodig water. Dat is goed voor uw portemonnee én voor het milieu.

Energie besparen met de afwas

Ook voor uw vaatwasser - de grootste energieslurper in uw keuken - hebben wij verschillende tips. Natuurlijk is het goed om ook bij een nieuwe vaatwasser op het energielabel te letten. Daarnaast is het jaargebruik in kWh/annum, dat ook op het energielabel staat, een belangrijke indicator. Vaatwasser geïnstalleerd? Dan kunt u energie besparen door het eco-programma te gebruiken. Het water wordt tijdens dit programma langzamer warm, waardoor de vaatwasser minder energie gebruikt. En wacht natuurlijk met het aanzetten van de vaatwasser tot hij helemaal vol zit. Zo hoeft de vaatwasser minder vaak te draaien.

Sluipverbruik bij keukenapparatuur

Bent u een echte keukenprins of -prinses, dan staan er naast alle eerder genoemde apparaten waarschijnlijk ook nog apparaten als een mixer, blender of keukenmachine in uw keuken. Veel van deze apparatuur staat nooit écht uit, wat resulteert in sluipverbruik. Haal dus de stekkers uit de apparaten als u ze niet gebruikt of zet een drukschakelaar tussen het apparaat en het stopcontact.

Blijf op de hoogte

Door u te abonneren op onze nieuwsbrief.
Waarom kiezen voor
Keukenstudio Regio Oost?
In onze keukenshowroom in Rijssen staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar. Zoekt u een keuken in landelijke stijl of een moderne keuken op maat? Een luxe design keuken of juist een betaalbare keuken? Onze specialisten vinden precies die keuken die u zoekt. En daarbij krijgt u altijd de beste kwaliteit.
Service & contact
Bel ons: 0548 53 03 40
Mail ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kom langs

in onze showroom

Keukenstudio Regio Oost
Molendijk-Noord 59
7461 JG Rijssen

© Keukenstudio Regio Oost. Website ontworpen door Gijs®.