Tel: 0548 53 03 40 | Mail: [email protected]
Zoals u kunt zien als u door onze diverse projecten scrolt, kiezen steeds meer klanten voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. BORA is daarbij een erg populair merk. Met een kookplaat met kookveldafzuiging worden kookdampen direct bij de kookplaat afgezogen en worden geurtjes en vetdeeltjes veilig verwijderd. Maar wist u al dat ook kookveldafzuigingen - net als conventionele afzuigkappen - op twee manieren bediend kunnen worden: met recirculatie of met luchtafvoer? In deze blog ontdekt u de verschillen tussen beide systemen.
Het verschil tussen recirculatie en luchtafvoer zit in de geleiding van de lucht. Bij recirculatie wordt de afgezogen lucht door een hoogwaardig actieve-koolfilter gefilterd en terug de keuken in geleid. Bij luchtafvoer wordt de lucht naar buiten getransporteerd. Graag vertellen we u meer over de voor- en nadelen van beide systemen.
Onderschrift: Recirculatie
Onderschrift: Luchtafvoer
Copyright foto’s: BORA.
Het belangrijkste voordeel van recirculatie is dat het energiezuinig is. Het is daarmee een milieubewuste keuze. Daarnaast is recirculatie eenvoudiger te installeren dan oplossingen met luchtafvoer. Het is één van de redenen waarom in kleinere woningen en keukens of bij renovaties recirculatie over het algemeen de voorkeur krijgt. Verder is recirculatie geschikt voor iedere keuken, dus ook in energieneutrale woningen. Daarnaast heeft u met recirculatie veel designvrijheid. Het is bijvoorbeeld ook geschikt voor een vrijstaand kookeiland.
Recirculatie kent daarnaast twee nadelen, om te beginnen dat de actieve-koolfilter regelmatig vervangen moet worden. Het tweede nadeel is dat het vocht dat bij het koken ontstaat niet uit de ruimte wordt geleid. De luchtvochtigheid blijft dus in de ruimte. Kiest u voor afzuiging met recirculatie, dan is het dus belangrijk dat u op een andere manier voor voldoende luchtventilatie zorgt. Bijvoorbeeld door een open raam of met een automatisch en gecontroleerd ventilatiesysteem.
Bij luchtafvoer leiden afzuigkappen en kookveldafzuigingen zowel de afgevoerde lucht als het vocht dat tijdens het koken ontstaat uit de ruimte. Om deze reden wordt bij oudere woningen vaak luchtafvoer aanbevolen. Hier zijn immers vaak grote(re) temperatuurverschillen, wat helaas condensatie bevordert. Met luchtafvoer wordt die luchtvochtigheid snel naar buiten getransporteerd. Ook is luchtafvoer onderhoudsvriendelijk, omdat er geen filter in zit vervangen hoeft te worden.
Nadelen zijn er echter ook. Zeker in de winter gaat er veel energie verloren, omdat de warme verwarmingslucht wordt afgezogen en naar buiten wordt getransporteerd. Daarom is luchtafvoer vaak niet geschikt voor energieneutrale woningen - het heeft immers een negatieve invloed op de energiebalans van het huis. Een tweede nadeel is dat vanwege de benodigde leidingen en de muurdoorvoer naar buiten toe het installeren van een luchtafvoersysteem ingewikkelder is dan het installeren van een kookveldafzuiging met recirculatie.
Welk systeem de beste keuze is voor uw keuken hangt van verschillende factoren af - niet in het minst ook de bouwkundige omstandigheden. Wilt u advies inwinnen, maak dan een afspraak met onze keukenadviseurs.