Klanten waarderen ons met een 9.1 119 reviews Bekijk alle reviews

De voorjaars- schoonmaak: in 7 stappen naar een frisse keuken

05 april 2022
De voorjaarsschoonmaak: in 7 stappen naar een frisse keuken

’s Ochtends vroeg fluiten de vogeltjes, de temperatuur stijgt langzaam en ’s avonds is het weer langer licht: sinds 20 maart is het officieel lente. Hoog tijd voor een flinke voorjaarsschoonmaak om uw keuken weer helemaal op te frissen. In deze blog delen wij onze zeven beste tips, zodat de schoonmaak haast een feestje wordt.

Stap 1: maak de keukenkastjes en laden schoon

Om keukenkastjes en laden écht goed schoon te krijgen, haalt u ze één voor één leeg en maakt u ze schoon met een sopje van warm water en groene zeep en een microvezeldoek. En als u dan toch alles eruit heeft gehaald, kijk dan meteen even of er dingen in staan die eigenlijk wel weg kunnen. Mokken die u nooit gebruikt bijvoorbeeld, beschadigt servies of vershoudbakjes waarvan de deksels ontbreken. Dat scheelt weer ruimte in de keuken. Extra tip: vergeet ook niet om de fronten van de keukenkastjes en laden mee te nemen en om de besteklade(s) goed schoon te maken.

Stap 2: ga aan de slag met het aanrecht

Ook al houdt u het aanrecht dagelijks bij, er zijn altijd wel hoekjes en plekjes die overgeslagen worden. Haal voor de voorjaarsschoonmaak daarom alles van het aanrecht en maak het werkblad goed schoon met een sopje van warm water en groene zeep, een microvezeldoek en eventueel (als het materiaal van het keukenwerkblad dat toelaat!) een schuursponsje. Neem tegelijkertijd ook de keukenachterwand af en vergeet ook zeker het gasfornuis of de inductiekookplaat niet.

Stap 3: maak de afzuigkap schoon

Heeft u geen werkblad met geintegreerde afzuiging? Dan is een klusje die u tijdens de voorjaarsschoonmaak niet over kunt slaan, het schoonmaken van de afzuigkap. Zet de filters van de afzuigkap in de vaatwasser en neem de buitenkant van de afzuigkap af met een sopje van warm water en afwasmiddel (omdat dit ontvet) en een microvezeldoek.

Stap 4: neem de koelkast onder handen

De groentelade is de smerigste plek in de koelkast. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er veel bacteriën, gist en schimmels in de groentela te zitten. Eigenlijk heeft uw koelkast dus ieder week een sopbeurt nodig, maar we kunnen ons goed voorstellen dat dit er in de praktijk niet van komt. Voor de voorjaarsschoonmaak is het in ieder geval verstandig om de groentelade(s) leeg te pakken en met een heet sopje schoon te maken.

Ook de rest van de koelkast kunt u voor de voorjaarsschoonmaak het beste even even leeg pakken. Onze tip om schimmels en bacteriën in de kiem te smoren: spuit wat natuurazijn op een schoonmaakdoekje en neem hiermee uw koelkast af. En wist u overigens al dat bacteriën onder 5 °C minder kans krijgen om te ontwikkelen? Met een speciale koelkast-thermometer houdt u de temperatuur gemakkelijk in de gaten.

Stap 5: maak de oven schoon

Veel moderne ovens hebben een speciale cleaning-functie. Heeft uw oven deze functie niet? Gebruik dan bij voorkeur géén spuitbussen met ovenreiniger, want deze middelen zijn erg slecht voor uw gezondheid. Niet voor niets staat op de achterkant van dit soort bussen vaak dat u de ramen open moet zetten als u ermee aan de slag gaat. Onze tip? Gebruik Baking Soda, dat is veiliger en ook nog eens goedkoper.

Haal eerst de kruimels uit de oven en van de bakplaat en strooi daarna een ruime hoeveelheid Baking Soda in de oven en op de bakplaat. Spuit of giet hier wat natuurazijn overheen en laat het mengsel minimaal 30 minuten intrekken. Daarbij geld: hoe viezer de oven, hoe langer het mengsel moet intrekken.  Maak de oven en de bakplaat vervolgens schoon met warm water en een schone mircrovezeldoek. Spoel net zolang na en neem net zolang af tot er niets van het mengsel van Baking Soda en natuurazijn meer achterblijft.

Stap 6: ontkalk uw apparaten en maak ze schoon

De waterkoker, het koffiezetapparaat en zelfs de vaatwasser: de apparaten in uw keuken gaan langer mee als u ze regelmatig ontkalkt en goed schoonhoudt. Sla deze apparaten met de voorjaarsschoonmaak dan ook zeker niet over! Op het ontkalken en schoonmaken van de vaatwasser gaan we graag nog iets dieper in. Wellicht denkt u namelijk: “De vaatwasser maakt dagelijks mijn pannen en servies schoon, dus een flinke schoonmaakbeurt is toch niet nodig?”

Niets is minder waar. Door vet-, zeep- en voedselresten ontstaan er ophopingen in de vaatwasser, waardoor bepaalde hoekjes en kiertjes broedplaatsen voor bacteriën zijn. Maak daarom tijdens de voorjaarsschoonmaak eerst de filter eens goed schoon met een sopje van warm water en afwasmiddel, dat ontvettend werkt. Poets vervolgens de randjes aan de binnenkant van de deur schoon. Plaats daarna een bakje met witte azijn in het bovenste rek van de afwasmachine en zet de vaatwasser aan op het heetste programma. Na deze ronde zijn vuil, vet en muffe luchtjes verleden tijd.

Stap 7: de laatste details

We zijn toegekomen aan de laatste stap van onze voorjaarsschoonmaak: stofzuig en dweil de vloer schoon. Daarna is uw keuken helemaal klaar voor de lente!

Blijf op de hoogte

Door u te abonneren op onze nieuwsbrief.
Waarom kiezen voor
Keukenstudio Regio Oost?
In onze keukenshowroom in Rijssen staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar. Zoekt u een keuken in landelijke stijl of een moderne keuken op maat? Een luxe design keuken of juist een betaalbare keuken? Onze specialisten vinden precies die keuken die u zoekt. En daarbij krijgt u altijd de beste kwaliteit.
Kom langs

in onze showroom

Keukenstudio Regio Oost
Molendijk-Noord 59
7461 JG Rijssen

© Keukenstudio Regio Oost. Website ontworpen door Gijs®.