Klanten waarderen ons met een 9.1 122 reviews Bekijk alle reviews

Afzuiging in uw keuken - ontdek uw opties

01 juni 2021
Afzuiging in uw keuken - ontdek uw opties

Het is een open deur dat een afzuigkap in iedere keuken onmisbaar is. Allereerst om te voorkomen dat uw keuken, woonkamer of zelfs gehele woning binnen no-time naar eten ruikt - zeker bij het bereiden van geurige gerechten. Ook komen er tijdens het koken geuren, vetdeeltjes en kookdampen vrij, wat zorgt voor fijnstof. Wordt fijnstof niet gefilterd, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid. Maar een afzuigkap levert al tijden niet meer alleen een functionele bijdrage. In deze blog besteden we uitgebreid aandacht aan de afzuigkap.

De traditionele afzuigkap

De ‘traditionele afzuigkap’ kent u natuurlijk wel: het is de afzuigkap die tegen de wand en aan het plafond wordt geplaatst. Deze afzuigkap is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vierkante of ronde afzuigkap, en voor een afzuigkap van roestvrij staal (rvs) of glas. Er is altijd wel een afzuigkap te verkrijgen die volledig aansluit bij de stijl van uw keuken.

Een plafondunit afzuigkap

Wilt u de keuken graag ruim en open houden, dan is een plafondunit afzuigkap een goede keuze. U kunt kiezen voor een slanke plafondunit die op het plafond wordt bevestigd of voor een inbouw plafond afzuigkap. In dat laatste geval wordt de afzuigkap compleet weggewerkt in het plafond.

Afbeelding 1

Plafondunit afzuigkap van ATAG.

Een decoratieve eilandkap

Helemaal ‘in’ zijn de decoratieve eilandkapppen. Twee merken die hier fraaie modellen voor hebben ontwikkeld, zijn Novy en Wave Design. Wat betreft Wave Design is vooral het Frame-model noemenswaardig. Het Frame leent zich goed om te spelen met vormen, materialen, verlichting en kleur. Wave Design heeft veel maatwerkverzoeken verwerkt en een aantal verzoeken hebben een plaats gekregen binnen het standaard assortiment, dat hierdoor flink is uitgebreid. Inmiddels is er zelfs sprake van een Frame-familie.

Afbeelding 2

Decoratieve eilandkap van Novy.

Afbeelding 3

Decoratieve eilandkap van Wave Design.

Een afzuigkap hanglamp

Wilt u van de afzuigkap een eyecatcher in uw keuken maken? Kies dan voor een afzuigkap in de vorm van een lamp: zó ontworpen dat het lijkt alsof er een designlamp boven de kookplaat hangt. Dit type afzuigkap is verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en kleuren, waardoor u eenvoudig de gewenste uitstraling in de keuken kunt creëren. Hieronder ziet u een voorbeeld van het eerder genoemde Wave Design.

Afbeelding 4

Afzuigkap hanglamp van Wave Design.

Kookplaat met geïntegreerde afzuiging

De laatste jaren is er een nieuwe trend opgekomen: de kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Dit wordt ook wel werkbladafzuiging genoemd. Kookwasem en etensgeuren stijgen niet op, maar worden weggezogen waar ze ontstaan: direct bij het kookveld en dus direct uit de pan. De voordelen? Geen onaangename geuren in huis, vrij zicht tijdens het koken, efficiëntie, reinigingscomfort én meer ontwerpvrijheid voor uw nieuwe keuken. Merken met een dergelijke kookplaat zijn bijvoorbeeld het eerder genoemde Novy, maar ook Siemens, NEFF en natuurlijk BORA - hét merk waarmee werkbladafzuiging begon.

Afbeelding 5

Kookplaat met geïntegreerde afzuiging van BORA.

Recirculatie versus afvoer naar buiten

Bij sommige woningen een luchtafvoer naar buiten afwezig. Is dat bij u ook het geval, dan heeft u een recirculatie afzuigkap nodig. De lucht circuleert dan binnen de afzuigkap en filtert zo de geuren en kookdampen. Om de lucht te kunnen filteren wordt er gebruik gemaakt van een filter die verse lucht teruglevert in uw keuken. De meeste recirculatie afzuigkappen maken hiervoor gebruik van een koolstoffilter, omdat koolstof heel goed vuil opneemt. De lucht wordt dan afgezogen boven de pannen en door de koolstoffilter heen gestuurd. Vervolgens wordt de schone lucht terug de keuken in geblazen. Al het vuil blijft achter op de koolstoffilter. Let op: dit filter moet minimaal twee keer per jaar vervangen worden, om de goede werking van de afzuiging te kunnen garanderen.

Recirculatie afzuigkappen

Er zijn geen aparte recirculatie afzuigkappen te koop. U kunt koolstoffilters bijbestellen bij een standaard luchtafvoer afzuigkap. U moet er dan natuurlijk wel zeker van zijn dat het mogelijk is om de standaard afzuigkap van uw keuze uit te breiden met koolstoffilters. Hier adviseren we u bij Keukenstudio Regio Oost graag in.

Afzuigkappen bij Keukenstudio Regio Oost

Wilt u na het lezen van dit artikel eens wat afzuigkappen in het echt bekijken? Laat u verrassen door de vele mogelijkheden in onze keukenshowroom in Rijssen. Maak hier vrijblijvend een afspraak.

Blijf op de hoogte

Door u te abonneren op onze nieuwsbrief.
Waarom kiezen voor
Keukenstudio Regio Oost?
In onze keukenshowroom in Rijssen staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar. Zoekt u een keuken in landelijke stijl of een moderne keuken op maat? Een luxe design keuken of juist een betaalbare keuken? Onze specialisten vinden precies die keuken die u zoekt. En daarbij krijgt u altijd de beste kwaliteit.
Service & contact
Bel ons: 0548 53 03 40
Mail ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kom langs

in onze showroom

Keukenstudio Regio Oost
Molendijk-Noord 59
7461 JG Rijssen

© Keukenstudio Regio Oost. Website ontworpen door Gijs®.