Klanten waarderen ons met een 9.1 121 reviews Bekijk alle reviews

De 7 beste tips om voedselverspilling tegen te gaan

24 maart 2021
De 7 beste tips om voedselverspilling tegen te gaan

34 kilo. Dat is hoeveel de gemiddelde Nederlander per jaar aan voedsel verspilt. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Wilt u net als wij bij Keukenstudio Regio Oost voedselverspilling tegengaan? Lees dan deze blog, waarin wij onze zeven beste tips met u delen.

Tip 1. Ga slim om met de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT)

Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums staan: een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT). Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven, zoals meel en koffie. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. U kunt het na deze datum dus nog veilig eten, maar ruik en proef of het nog lekker is. Een TGT-datum staat op bederfelijke producten, zoals vlees en vis. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het product in vóór of uiterlijk op de datum.

Tip 2. Kook met restjes

Een halve paprika, een restje bulgur, een schepje penne… De kans is groot dat er ook bij u regelmatig een restje (avond)eten overblijft. Gooi deze restjes niet weg, maar verwerk ze de volgende dag in de lunch of eet ze als snack. Restjes groente kunt u bijvoorbeeld rauw eten, maar ook in een plaattaart, hartige taart, fritatta of omelet gebruiken. En u kunt er natuurlijk ook een heerlijk soepje mee maken. Een restje bulgur, couscous, rijst of penne vormt de basis van een lekkere maaltijdsalade. En fruit dat al wat bruiner wordt kunt u nog heel goed in een lekkere smoothie of smoothiebowl gebruiken. U leest het: op deze manier kunt u allerlei verse producten eenvoudig gebruiken voor nieuwe gerechten.

Extra tip: het Voedingscentrum heeft hier een uitgebreide blog over geschreven. In de blog vindt u tips voor restjes en kliekjes en ideeën voor lekkere recepten. U vindt de blog hier.

Tip 3. Maak een weekmenu

Een weekmenu geeft houvast, zorgt voor variatie, scheelt veel tijd én gaat voedselverspilling tegen. U kunt namelijk uw gerechten wat op elkaar afstemmen en daardoor slimmer inkopen. Wilt u met weekmenu’s gaan werken, neem dan bij voorkeur een vast moment in de week waarop u het menu bedenkt. Aan de hand van wat u die week wilt eten weet u vervolgens precies welke ingrediënten u moet inkopen. Extra tips voor een weekplanning:

  • Bekijk voordat u uw boodschappen opschrijft wat er nog in huis is.
  • Kijk ook eens kritisch naar de voorraadkast en open verpakkingen. Hoe lang staat het allemaal al open? Welke producten zitten dicht tegen de houdbaarheidsdatum aan? Maak deze eerst eens op voordat u iets nieuws koopt.
  • Houd voor een budgetvriendelijk weekmenu de (vers)aanbiedingen in de gaten.
  • Plan de kwetsbare verse groente aan het begin van uw menu, denk aan een krop sla. Zo voorkomt u dat u na vijf dagen een verlepte krop sla uit de koelkast haalt en u alsnog opnieuw boodschappen moet doen.

Tip 4. Bewaar producten op de juiste manier

Door producten op de juiste manier te bewaren, verspilt u minder. De grootste winst behaalt u door vlees, vis en vleeswaren op de plank boven de groentelade te plaatsen. In het midden van de koelkast bewaart u restjes eten en kaas. De bovenste plank is het minst koel en is daarmee uitermate geschikt voor jam en sauzen. Daarbij zijn er ook producten die u nu misschien in de koelkast bewaart, maar die buiten de koelkast beter houdbaar blijven. Denk bijvoorbeeld aan courgette, aubergine, paprika, komkommer en tomaat.

Extra tip: de Consumentenbond heeft hier een blog over geschreven. U vindt de blog hier.

Tip 5. Stel de koelkast op de juiste temperatuur in

Als we het dan toch over die koelkast hebben… Maar liefst één op de vier Nederlanders heeft de koelkast niet op de juiste temperatuur - vaak te hoog - ingesteld. Stelt u wél de juiste temperatuur in, dan zijn producten veel langer houdbaar. Om het concreet te maken: de juiste temperatuur zorgt ervoor dat uw voedingswaren tot wel twee keer langer houdbaar, vers en smakelijk blijven. De beste temperatuur voor een koelkast is 4°C. Met deze temperatuur wordt de groei van bacteriën tegengaan en blijft voedsel het langste goed, terwijl het niet zo koud is dat producten vastvriezen aan de koelkast wand.

Extra tip: de draaiknop in de koelkast zegt vaak niets over de temperatuur. Gebruik een koelkastthermometer om de exacte temperatuur te meten.

Tip 6. Maak goed gebruik van uw diepvries

Koopt of kookt u soms te veel? Gooi dat wat overblijft niet weg, maar vries het in. Groenten, vlees, vis, brood, fruit en zelfs hele gerechten zoals nasi of lasagne: het kan allemaal in de diepvries. Zo gaat u niet alleen voedselverspilling tegen, maar heeft u ook altijd iets achter de hand voor dagen waarop u bijvoorbeeld geen zin heeft om te koken. En wist u dat u ook verse kruiden kunt invriezen? Spoel de kruiden af, dep ze droog, verpak ze in een zakje en vries ze in. Zo heeft u altijd verse kruiden bij de hand. Extra vriestips:

  • Wilt u verse groenten invriezen? Blancheer de groenten dan eerst en vries ze daarna in.
  • Vriest u complete gerechten in? Zorg dan dat er zo min mogelijk lucht bij het gerecht zit en kan komen.
  • Wilt u iets snel invriezen? Koel het gerecht dan eerst af in een wijde, lage bak.
  • Vergeet niet om dat wat u invriest goed te labelen. Schrijf de datum van invriezen op de bak of zak vóór het eten erin gaat.
  • Hanteer het FIFO-principe: first in, first out.

Tip 7. Vacumeer uw eten met Quva

Wilt u producten graag nog nét even iets langer lekker en vers houden? Dan is vacumeren een goede optie. Met de Quva vacumeermachine (natuurlijk verkrijgbaar bij Keukenstudio Regio Oost!) verpakt u voedingswaren helemaal luchtdicht, waardoor de smaak en kwaliteit beter behouden blijven. Met deze machine blijven producten zelfs tot wel drie keer langer goed, waardoor u ze nóg minder snel hoeft weg te gooien.

Quva, volledig ingebouwd in het keukenwerkblad

Quva vindt dat goed voedsel het verdient om goed bereid en bewaard te worden. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Want laten we eerlijk zijn, niemand wil nóg een extra apparaat op het aanrecht. Daarom is Quva volledig ingebouwd in het keukenwerkblad. De unieke pop-up-constructie zorgt er voor dat de Quva altijd klaar is voor gebruik, zonder dat het apparaat hinderlijk in het zicht zit. Dankzij het unieke inbouwconcept neemt Quva dus geen extra ruimte in beslag. Uw keuken blijft mooi en strak. Meer weten? In deze blog leest u alles over de Quva vacumeermachine.

Blijf op de hoogte

Door u te abonneren op onze nieuwsbrief.
Waarom kiezen voor
Keukenstudio Regio Oost?
In onze keukenshowroom in Rijssen staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar. Zoekt u een keuken in landelijke stijl of een moderne keuken op maat? Een luxe design keuken of juist een betaalbare keuken? Onze specialisten vinden precies die keuken die u zoekt. En daarbij krijgt u altijd de beste kwaliteit.
Kom langs

in onze showroom

Keukenstudio Regio Oost
Molendijk-Noord 59
7461 JG Rijssen

© Keukenstudio Regio Oost. Website ontworpen door Gijs®.