Klanten waarderen ons met een 9.1 121 reviews Bekijk alle reviews

Uw gasfornuis of kookplaat schoonmaken: zó wordt deze klus gemakkelijker

21 augustus 2020
Uw gasfornuis of kookplaat schoonmaken: zó wordt deze klus gemakkelijker

Voor veel mensen is het bepaald geen favoriete klus: het schoonmaken van het gasfornuis of de kookplaat. Staat deze klus momenteel op uw to-do-list, en ziet u er stiekem ook wat tegenop? Dan is deze blog voor u. Wij geven u namelijk tips waarmee u uw kookplaat in een handomdraai schoonmaakt. 

Uw eigen kookplaat reinigen

Hoe u uw eigen kookplaat het beste kunt reinigen, is afhankelijk van het soort kookplaat. Een inductiekookplaat vraagt natuurlijk om een heel andere behandeling dan een vijf-pits gasfornuis. Vandaar dat wij hieronder per type kookplaat onze beste tips met u delen. Scroll snel verder naar het type waarop u kookt.

Uw inductiekookplaat schoonmaken

Inductie is een snelle, gemakkelijke, hygiënische en veilige manier van koken. Eén van de belangrijkste voordelen van inductie is dat deze kookplaat energiezuinig is, omdat hij efficiënt gebruik maakt van de warmte. Verder is het hoge vermogen als voordeel te benoemen. En laten we ook de veiligheid van inductie niet vergeten. Een inductiekookplaat verhit namelijk de pan, zonder dat de kookplaat zelf heet wordt. De kookplaat genereert een magnetisch veld, waar de onderkant van de pan op reageert door warm te worden. Hierdoor kunt u zich niet aan de hete kookplaat branden. Verwijdert u de pan, dan stopt het verwarmingsproces onmiddellijk. En het laatste voordeel van een inductiekookplaat? Hij is zeer goed schoon te houden, namelijk zo:

 • Neem de kookplaat geregeld - bij voorkeur na iedere kookbeurt - af met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger. Vergeet daarna niet om de inductiekookplaat na te drogen met een droge en schone doek, om strepen te voorkomen.
 • Zitten er hardnekkige vlekken op de kookplaat? Kies dan voor een speciale kookplaatreiniger.
 • Let op: gebruik nooit schuursponsjes , schuurmiddelen, baking soda of scherpe voorwerpen op uw inductiekookplaat, om vervelende krassen en verkleuringen te voorkomen. 

Bent u op zoek naar een (nieuwe) inductiekookplaat? Denk dan ook eens aan flexinductie, bijvoorbeeld van NEFF of Siemens. We hebben hier ook al eens een blog over geschreven: Flexinductie: grote kookvlakken, groot kookgenot. NEFF heeft bovendien een bijzondere inductiekookplaat met geïntegreerde kookplaatafzuiging op de markt gebracht: Induction Air.

Uw gasfornuis schoonmaken

Gaskookplaten of gasfornuizen - in de meeste gevallen gemaakt van roestvrijstaal - beschikken over verschillende onderdelen, waardoor deze vaak lastig te reinigen zijn. Hoe u deze kookplaat het beste kunt schoonmaken? Zo:

 • Neem de kookplaat na ieder gebruik af met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger. Vergeet daarbij niet om de pandragers van de plaat te halen, zodat u ook de kleinste hoekjes kunt reinigen. Er zijn verder speciale rvs-reinigers verkrijgbaar, waarmee u het oppervlak glanzend en streeploos schoon krijgt.
 • Let op dat u tijdens het schoonmaken de gaspitten (en elektroden) niet nat maakt, om zo te voorkomen dat de gaspitten niet meer goed werken. 
 • Maak bij uw gasfornuis of gaskookplaat nooit gebruik van schuursponsen of schuurmiddelen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.
 • Heeft u last van hardnekkige vetvlekken? Kies dan voor ontvettende schoonmaakmiddelen. De pandragers en de toppen van de kookpitten kunt u eventueel schoonmaken met ammoniak. 

Uw elektrische of keramische kookplaat schoonmaken

Kookt u dagelijks op een elektrische of keramische kookplaat? Dan ervaart u een extra uitdaging ten opzichte van mensen die koken op inductie of gas. Bij elektrische en keramische kookplaten worden namelijk de gehele kookzones verwarmd - in tegenstelling tot de inductiekookplaat. Daardoor kunnen spetters en etensresten gemakkelijk inbranden. Hieronder delen we tips voor het schoonmaken van uw kookplaat:

 • Neem de kookplaat na ieder gebruik af met een warm sopje met afwasmiddel of allesreiniger. 
 • Is er een pan overgekookt? Haal de kookplaat dan direct af. Doet u dit niet, dan brandt het vocht namelijk in.
 • Heeft u last van hardnekkig vuil, dan kunt u gebruikmaken van speciale kookplaatreinigers. 
 • Let op: gebruik nooit schuursponsjes, schuurmiddelen, baking soda of scherpe voorwerpen voor het reinigen van uw elektrische of keramische kookplaat. Dit kan namelijk krassen en verkleuringen opleveren.
 • Goed om te weten: er zijn speciale sprays beschikbaar, waarmee u uw kookplaat een beschermlaag biedt zodat het vuil en vet zich minder snel aan de plaat hecht. Deze beschermende sprays zijn verkrijgbaar in de supermarkt. Het wordt aangeraden om de behandeling regelmatig te herhalen.

Op zoek naar een nieuwe kookplaat?

Kom dan langs in onze keukenshowroom in Rijssen en laat u adviseren over het juiste merk en type kookplaat voor uw wensen.

Blijf op de hoogte

Door u te abonneren op onze nieuwsbrief.
Waarom kiezen voor
Keukenstudio Regio Oost?
In onze keukenshowroom in Rijssen staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar. Zoekt u een keuken in landelijke stijl of een moderne keuken op maat? Een luxe design keuken of juist een betaalbare keuken? Onze specialisten vinden precies die keuken die u zoekt. En daarbij krijgt u altijd de beste kwaliteit.
Kom langs

in onze showroom

Keukenstudio Regio Oost
Molendijk-Noord 59
7461 JG Rijssen

© Keukenstudio Regio Oost. Website ontworpen door Gijs®.