Klanten waarderen ons met een 9.1 121 reviews Bekijk alle reviews

Hygiëne in de keuken: dit zijn onze belangrijkste tips

29 april 2020
Hygiëne in de keuken: dit zijn onze belangrijkste tips

De keuken is de plek waar we onze boterhammen smeren, smoothies klaarmaken en pasta’s bereiden. Een goede reden om juist in deze ruimte in het huis extra aandacht te besteden aan hygiëne. Zeker nu, in deze coronacrisis, omdat het belang van goede hygiëne meer dan ooit op ons netvlies staat gebrand. Deze blog staat boordevol tips voor een frisse, schone en goed onderhouden keuken.

Tip 1. Voorkom kruisbesmetting

Snijdt u rauwe producten zoals kipfilet, rundvlees of vis? En wilt u daarna paprika’s of tomaten snijden voor in die lekkere frisse salade? Gebruik het liefst verschillende snijplanken of maak de snijplank tussendoor goed schoon, bijvoorbeeld door deze snel te ontsmetten met kokend water uit de waterkoker of Quooker kokend waterkraan. Zo voorkomt u kruisbesmetting waarbij bacteriën van het ene product overgaan op het andere product.

Tip 2. Wissel iedere dag uw vaatdoeken en theedoeken

Al na een dag zit een vaatdoek of theedoek vol bacteriën, zeker als u deze met hele gezin meerdere keren gebruikt. Zorg daarom altijd voor schone doeken en wissel uw vaatdoeken en theedoeken iedere dag. Was uw doeken bovendien op zestig graden, zodat alle bacteriën worden gedood. Extra tip: maak uw keuken niet schoon met een gebruikte vaatdoek, want zo verspreidt u bacteriën.

Tip 3. Houd de koelkast schoon

Om bacterievorming tegen te gaan, is het verstandig om regelmatig uw koelkast te reinigen. Wekelijks de hele koelkast schoonmaken is niet nodig, maar reinig wel regelmatig de groentela. Onze tip? Doe dit altijd even voordat u deze la met nieuwe boodschappen wilt aanvullen. En zorg ervoor dat u uw koelkast in ieder geval eens per maand een grondig reinigen.

Tip 4. Maak uw spoelbak en keukenkraan schoon

De spoelbak (of gootsteen) en keukenkraan gebruikt u de hele dag door. Door de gootsteen en keukenkraan elke dag schoon te maken, voorkomt u dat bacteriën en ziektekiemen zich hier ophopen. Komen er na het afspoelen van groenten of het wassen van uw handen spatten op de tegels of het keukenwerkblad? Geen probleem, maar vergeet niet om die spatten water meteen weg te vegen met een stuk keukenpapier of de vaatdoek. Vergeet daarbij ook de voet van de kraan niet, want daar ontstaan snel vervelende kalkvlekken.

Tip 5. Neem regelmatig het keukenblad af

Na ieder gebruik het keukenwerkblad afnemen is één van de makkelijkste (en belangrijkste) regels voor keukenhygiëne. U houdt uw keuken zo niet alleen schoon en netjes, maar gaat ook de verspreiding van ziektekiemen tegen. Maar wist u dat niet elk keukenblad dezelfde schoonmaakvoorschriften heeft? We geven u een aantal voorbeelden.

Een massief houten keukenblad schoonmaken

Een massief houten keukenblad kunt u afnemen met een vochtige doek of een sopje, al moet u het blad daarna wel direct met een schone doek nadrogen.

Een kunststof TopLaminaat® aanrechtblad of Fenix keukenwerkblad schoonmaken

Om uw kunststof TopLaminaat® aanrechtblad schoon te maken, heeft u niet meer nodig dan een sopje van warm water met een ontvetter, bijvoorbeeld afwasmiddel. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van een Fenix keukenwerkblad. U kunt beide werkbladen vervolgens nadrogen met een schone doek. Koffie-, thee-, wijn- en vetvlekken verwijdert u gemakkelijk met een huishouddoekje of een zachte nylonborstel, gedrenkt in een sopje van afwasmiddel.

Uw Terrazzo® keukenwerkblad schoonmaken

Bij normale verontreiniging hoeft u uw Terrazzo® keukenwerkblad alleen maar af te nemen met een natte doek. Eventuele vlekken kunt u met een sopje met wat ontvetter, zoals afwasmiddel, of met Cif zonder citroen verwijderen. De vlekken moeten daarna wel nagespoeld worden met water en goed droog gewreven worden. Dezelfde schoonmaaktips gelden voor een aanrechtblad van composiet.

Het schoonmaken van een keukenwerkblad van graniet

Dagelijks afnemen met allesreiniger en nadrogen is doorgaans genoeg voor de reiniging van uw granieten keukenblad. Voor sterkere vervuiling kunt u bijvoorbeeld Glassex gebruiken.

Tip: op deze pagina vindt u alle keukenbladen die Keukenstudio Regio Oost levert, inclusief de belangrijkste onderhoudsadviezen en schoonmaaktips. Stond uw aanrechtblad er hierboven niet tussen? Bekijk dan zeker eens deze pagina en ontdek onze professionele tips.

Uw (nieuwe) keuken schoonmaken of onderhouden

Heeft u na het aanschaffen van uw keuken bij Keukenstudio Regio Oost vragen over het schoonmaken of onderhouden? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze keukenadviseurs delen graag alle tips en trucs met u.

Blijf op de hoogte

Door u te abonneren op onze nieuwsbrief.
Waarom kiezen voor
Keukenstudio Regio Oost?
In onze keukenshowroom in Rijssen staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar. Zoekt u een keuken in landelijke stijl of een moderne keuken op maat? Een luxe design keuken of juist een betaalbare keuken? Onze specialisten vinden precies die keuken die u zoekt. En daarbij krijgt u altijd de beste kwaliteit.
Kom langs

in onze showroom

Keukenstudio Regio Oost
Molendijk-Noord 59
7461 JG Rijssen

© Keukenstudio Regio Oost. Website ontworpen door Gijs®.