Tel: 0548 53 03 40 | Mail: [email protected]
Gezond, gemakkelijk en zonder al teveel poespas. Dat is sous vide koken, ook wel bekend als vacuüm koken. Bij sous vide koken (dé kooktrend van 2017) wordt het voedsel vacuüm verpakt en vervolgens in een waterbad op een lage temperatuur langzaam en gelijkmatig gegaard. In de professionele keuken wordt deze kooktechniek van de Franse chef-kok George Parlus al jaren veelgebruikt. Ook thuis kunt u uw eten heel goed sous vide bereiden, en wel in de stoomoven. Vooral voor het bereiden van vis, vlees en groenten is het ideaal.
De voordelen van sous vide koken zijn vergelijkbaar met die van koken met stoom, wat na roosteren boven vuur de oudste kooktechniek is:
Daarnaast heeft sous vide koken als groot voordeel dat u gerechten ruim van tevoren kunt bereiden. U sluit het immers vacuüm af, waardoor er geen lucht en bacteriën bij kunnen komen. U kunt uw vacuüm pakketjes zelfs invriezen zonder dat smaak en vitaminen verloren gaan. Op drukke dagen hoeft u uw gerecht(en) alleen nog maar in de oven te schuiven. Zo staat er altijd een smaakvolle en gezonde maaltijd op tafel.
Om te beginnen heeft u voor sous vide koken een stoomoven nodig, waar u de heerlijkste gerechten in kunt bereiden. Een noodzakelijke toevoeging is verder de vacuümlade. Deze is apart aan te schaffen, maar is ook in te bouwen. De medewerkers van Keukenstudio Regio Oost adviseren u hier graag over.
Net als bij een magnetron is ook bij sous vide koken de dikte van het product dat u gaart van belang. Hoe dikker het product, hoe langer de bereidingstijd. En natuurlijk is ook de juiste temperatuur van belang. Hieronder vindt u een richtlijn, maar informeer in onze showroom gerust naar de juiste temperaturen én de bereidingstijden voor het bereiden van uw gerechten.
Rauw | 48 graden |
Medium | 57 graden |
Medium gegaard | 65 graden |
Well done | 72 graden |
Rauw | 48 graden |
Medium rauw | 53 graden |
Medium | 60 graden |
Voor de meeste groenten zijn temperaturen tussen de 82 en 88 graden geschikt.
Kom gerust langs in onze keukenshowroom in Rijssen om de mogelijkheden te bespreken. Binnenkort delen wij bovendien - alvast ter inspiratie - een lekker recept op onze website!