Klanten waarderen ons met een 9.1 122 reviews Bekijk alle reviews

Het nieuwe koken: sous vide

20 februari 2017
Het nieuwe koken: sous vide

Gezond, gemakkelijk en zonder al teveel poespas. Dat is sous vide koken, ook wel bekend als vacuüm koken. Bij sous vide koken (dé kooktrend van 2017) wordt het voedsel vacuüm verpakt en vervolgens in een waterbad op een lage temperatuur langzaam en gelijkmatig gegaard. In de professionele keuken wordt deze kooktechniek van de Franse chef-kok George Parlus al jaren veelgebruikt. Ook thuis kunt u uw eten heel goed sous vide bereiden, en wel in de stoomoven. Vooral voor het bereiden van vis, vlees en groenten is het ideaal.

Sous vide koken… Maar waarom?

De voordelen van sous vide koken zijn vergelijkbaar met die van koken met stoom, wat na roosteren boven vuur de oudste kooktechniek is:

  • sous vide koken is erg eenvoudig en vereist na het instellen van de juiste temperatuur geen aandacht;
  • doordat het eten wordt gegaard in het eigen kookvocht, blijven smaak en vitaminen behouden - de smaken en aroma’s worden zelfs versterkt;
  • door het behoud van de natuurlijke smaak is het toevoegen van zout, peper en conserveringsmiddelen niet nodig;
  • de constante temperatuur zorgt ervoor dat uw gerechten malser en verser zijn;
  • door te variëren met de product gebonden temperaturen kunt u de ideale garingsgraad exact bepalen.

Daarnaast heeft sous vide koken als groot voordeel dat u gerechten ruim van tevoren kunt bereiden. U sluit het immers vacuüm af, waardoor er geen lucht en bacteriën bij kunnen komen. U kunt uw vacuüm pakketjes zelfs invriezen zonder dat smaak en vitaminen verloren gaan. Op drukke dagen hoeft u uw gerecht(en) alleen nog maar in de oven te schuiven. Zo staat er altijd een smaakvolle en gezonde maaltijd op tafel.

Het nieuwe koken: sous vide - wat heeft u nodig?

Wat is er nodig voor sous vide koken?

Om te beginnen heeft u voor sous vide koken een stoomoven nodig, waar u de heerlijkste gerechten in kunt bereiden. Een noodzakelijke toevoeging is verder de vacuümlade. Deze is apart aan te schaffen, maar is ook in te bouwen. De medewerkers van Keukenstudio Regio Oost adviseren u hier graag over.

Waar moet u op letten bij sous vide koken?

Net als bij een magnetron is ook bij sous vide koken de dikte van het product dat u gaart van belang. Hoe dikker het product, hoe langer de bereidingstijd. En natuurlijk is ook de juiste temperatuur van belang. Hieronder vindt u een richtlijn, maar informeer in onze showroom gerust naar de juiste temperaturen én de bereidingstijden voor het bereiden van uw gerechten.

Vlees

Rauw 48 graden
Medium 57 graden
Medium gegaard 65 graden
Well done 72 graden

Vis

Rauw 48 graden
Medium rauw 53 graden
Medium 60 graden

Voor de meeste groenten zijn temperaturen tussen de 82 en 88 graden geschikt.

Zelf aan de slag met sous vide koken?

Kom gerust langs in onze keukenshowroom in Rijssen om de mogelijkheden te bespreken. Binnenkort delen wij bovendien - alvast ter inspiratie - een lekker recept op onze website!

Blijf op de hoogte

Door u te abonneren op onze nieuwsbrief.
Waarom kiezen voor
Keukenstudio Regio Oost?
In onze keukenshowroom in Rijssen staan onze adviseurs met vakkennis, creativiteit en enthousiasme voor u klaar. Zoekt u een keuken in landelijke stijl of een moderne keuken op maat? Een luxe design keuken of juist een betaalbare keuken? Onze specialisten vinden precies die keuken die u zoekt. En daarbij krijgt u altijd de beste kwaliteit.
Service & contact
Bel ons: 0548 53 03 40
Mail ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kom langs

in onze showroom

Keukenstudio Regio Oost
Molendijk-Noord 59
7461 JG Rijssen

© Keukenstudio Regio Oost. Website ontworpen door Gijs®.